Световен ден за борба с тормоза в училище

27 февруари, 2012 Виж коментарите

ДЕН на РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА (Pink Shirt Day) – 29.02.2012

 Фондация  „Човек Плюс”, като част от програма за мониторинг и превенция на насилието в училище, инициират и популяризират провеждането за първи път в България на 29.2.2012 г 

 

       Всяка година последната сряда на февруари е известна като Ден за борба с тормоза в училище в Канада. Той е познат също и като „Ден на розовата фланелка“. На този ден участниците  носят розово, за да символизират своята позиция и неприемане на тормоза в училище.
      Всичко започва като протест срещу инцидент свързан с тормоз в едно училище в канадската провинция Нова Скотия. Тогава събитието е организирано от двама ученици – Дейвид Шепърд и Травис Прайс. При откриването на учебната година през септември 2007 г. в тяхното училище група по-големи ученици са се подигравали и тормозили един деветокласник, че дошъл на училище облечен с розово поло докарвайки го до плач. На следващия ден споменатите по-горе двама ученици решили да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозения техен съученик. Тази тяхна инициатива бързо става популярна сред учениците от други училища чрез sms-и, емейли, както и след публикации в печатните медии и предавания по телевизията.
       През 2008 г. премиерът на Британска Колумбия Гордън Кембъл обявява 27 февруари за ден срещу тормоза в училище. На следващата година на  25 февруари  2009 година също много ученици честват този ден идвайки в училище по розови тениски и други розови дрехи, на които пише  „тормозът спира тук“ и „Ден на розовата фланелка“.
     Скоро тази инициатива на канадските ученици се подема и от хиляди училища по целия свят и през 2011 г. ок. 1 млн. ученици от над 25 страни честваха този ден.
    
     Не са малко учениците, които са тормозени от други такива, понякога дори ежедневно.Затова нашето училище ще се включи тази година в подкрепа на кампанията. Нека всички се присъединим! В сряда, последният ден на февруари, да се облечем в розово,като с това ще заявим нашата позиция –ТОРМОЗЪТ СПИРА ДО ТУК!

Ако нямате розова фланелка, закачете розова панделка

А тези ученици, които тормозят, нека се замислят поне веднъж за последствията.

  Учениците могат да измислят и представят различни свои творби, които имат за цел да подкрепят анти-тормоза, например плакат, стикер, снимка, стих, песен, рап изпълнение, танц, пърформанс, банер , послание или нещо друго, които да ще ги се покажем в училището и в интернет.

 Най-гледаният клип АНТИТОРМОЗ

Категории: Новини

  1. Все още няма коментар
  1. 0 trackbacks

Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!